5 gastronomických trendů, které byste rozhodně měli ochutnat

Trendy v potravinách se mění poměrně často. Například, zatímco dva roky zpátky jsme v Česku příliš nevnímali trend street foodu, dnes se v ulicích objevuje stále víc kvalitnějších a chutnějších potravin, které si můžete objednat ve stylových stáncích. Zároveň i restaurace nabízejí stále vyšší kvalitu a lidé se více zajímají o to, co mají na talíři. Ptáte se, které trendy jsou momentálně top? Čtěte dále a dozvíte se.

Japonský ramen
Ramen je vydatná japonská polévka.

Ramen

Ramen je japonské jídlo, které se v našich končinách momentálně těší větší oblibě než kdykoliv předtím. Pokud jste ramen ještě neochutnali, budete aspoň vědět, že jde o vydatnou polévku. Nudle jsou zalité silným masovým vývarem, přičemž v polévce najdete mnoho dalších ingrediencí – vepřové maso, vejce natvrdo, mořské řasy, sušené houby, zelenou cibuli, japonské koření a jiné. Ramenů existuje tolik druhů, kolik je v Japonsku regionů. Každý má svoji vlastní variaci tohoto jídla, od tonkotsu z ostrova Kyushu až po miso z Hokkaido.

Španělské tapas
Tapas jsou španělské chuťovky, které se výborně hodí k vínu.

Tapas

Další potravinový trend pochází ze Španělska. Tapa znamená předkrm nebo snack a může jít buď o studené nebo teplé chuťovky. Má nespočetné množství variací, mohou to být například olivy se sýrem, chorizo klobásky nebo ryby. Ve Španělsku se tapas vyvinul do kompletní, sofistikované kuchyně a místní ho obvykle jedí v barech mezi hlavními jídly. U nás tapas vnímáme hlavně jako chutné jednohubky, které se skvěle hodí k vínu.

Francouzské crêpe
Lahodné francouzské palačinky crêpe je možné připravit nasladko i naslano.
Plotna na crêpe palačinky
Tenké těsto na francouzské palačinky se dělá pomocí plotny.

Crêpe

Ne, že by nám klasické palačinky nestačili, ale současný trend je doplnil o francouzskou verzi. Připravují se z extra tenkého těsta, jehož vznik se docílí pomocí kruhové, původně kamenné plotny, zlehka potřené máslem nebo olejem. Plní se nasladko (ovocem, karamelem, javorovým sirupem, našlehaným krémem, čokoládou) i naslano (špenátem, zeleninou, vejcem, šunkou, sýrem, houbami).

Hummus
Základními ingrediencemi na výrobu hummusu jsou cizrna, olivový olej, sezam, citrónová šťáva, sůl a česnek.

Hummus

Hummus pochází z východního Středomoří a v Česku se objevuje již delší dobu, přičemž postupně nabral na kvalitě i oblíbenosti. Zatímco donedávna tomu tak nebylo, dnes můžete koupit kvalitní hummus i v běžných obchodních řetězcích, dokonce i od českých výrobců. Se správným poměrem ingrediencí a dobrými surovinami je velmi snadné připravit si tuto lahůdku i doma. Jeho základ tvoří cizrna, sezam, olivový olej, citronová šťáva, sůl a česnek.

Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky

I když celý seznam trendy jídel zavání multikulturalitou, i původem česká jídla zaznamenávají svůj trend. Především jde o návrat pokrmů našich babiček v novém, moderním stylu se zachováním top receptur. Pozornosti se těší poctivé kynuté knedlíky – borůvkové, jahodové, meruňkové či švestkové.

Poznáte dobré restaurace v Čechách, ve kterých byste doporučili lidem ochutnat uvedené speciality? Dejte nám vědět do komentářů pod článkem.

  • Komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na
  • Podobné články
0
Lifestyle Novinky Tipy a inspirace

Tip na knihu: Volání netvora

0
Lifestyle Novinky Tipy a inspirace

Tip na knihu: Jak se stát Pařížankou … ať žijete kdekoliv

0
Péče o tělo Relax Zdraví

Meditace pro začátečníky

Navigácia

Magazíny