Během každé části roku dozrávají jiné suroviny. Tento čas je třeba využít. A jak lépe se dá využít než připravením chutných receptů, které jsou ideální během chladnějšího zářijového počasí? Podívejme se na ně.
Začněme hustou poctivou polévkou
Suroviny
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 gramů na jemno nakrájené hokaido dýně i se semínky
- tymián
- 1 litr horkého zeleninového vývaru
- 50 gramů smetany na vaření
- sůl
- cukr
Postup
Na hluboké velké pánvi na oleji opražte cibuli, česnek až do zlatista. Pak přimíchejte dýni, tymián a zalijte horkým vývarem. Zakryjte pokličkou a nechte vařit na 20-25 minut. Počas vaření opečte na olivovém oleji na pánvi očištěné dýňová semínka. Když budou opečené, posypte jejich solí a cukrem. Když se polévka dovaří, rozmixujte ji ručním mixérem, dokud nebude jemná a potom přidejte smetanu a mixujte znovu.
Polévku podávejte s lžící smetany, pár lístky tymiánu a na vrch nasypte pražené dýňová semínka.
Pozdní letní salát s mrkví a rajčetem
Suroviny
- 600 gramů různých odrůd cherry rajčat
- 2 středně velké mrkve
- 3 jarní cibulky
- 1 červenou chilli paprička
- 25 gramů dýňových semínek
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce balzamikového octa
Postup
Nakrájejte rajčata, cibuli a chilli papričku. Očistěte mrkev a tence ji nastrouhejte. Všechny tyto suroviny smíchejte ve velké míse a přidejte dýňová semínka. Zalijte olivovým olejem, balzamikem, trochu osolte a opepřete pepřem.
Švestky, mandle, koláč. Výborná kombinace!
Suroviny
- jeden balíček předpřipraveného listového těsta
- 4 polévkové lžíce mletým mandlí
- 25 gramů loupaných mandlí v celku
- 800 gramů švestek, rozpůlených a vypeckovaných
- 3 polévkové lžíce cukru
Postup
Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Na plech umístěte předpřipravené těsto. Posypte mletými mandlemi a švestkami. Následně přidejte cukr a druhé mandle. Pečte v troubě 18 až 20 minut, dokud těsto nebude zlatisté a švestky měkké. Po upečení nechte na 10 minut vychladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!