Sezónní recepty na září

Během každé části roku dozrávají jiné suroviny. Tento čas je třeba využít. A jak lépe se dá využít než připravením chutných receptů, které jsou ideální během chladnějšího zářijového počasí? Podívejme se na ně.

Začněme hustou poctivou polévkou

Dýňová polévka
Dýňová polévka je lahodná nejen pro žaludek, ale i pro oči.

Suroviny

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 gramů na jemno nakrájené hokaido dýně i se semínky
  • tymián
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 50 gramů smetany na vaření
  • sůl
  • cukr

Postup

Na hluboké velké pánvi na oleji opražte cibuli, česnek až do zlatista. Pak přimíchejte dýni, tymián a zalijte horkým vývarem. Zakryjte pokličkou a nechte vařit na 20-25 minut. Počas vaření opečte na olivovém oleji na pánvi očištěné dýňová semínka. Když budou opečené, posypte jejich solí a cukrem. Když se polévka dovaří, rozmixujte ji ručním mixérem, dokud nebude jemná a potom přidejte smetanu a mixujte znovu.

Polévku podávejte s lžící smetany, pár lístky tymiánu a na vrch nasypte pražené dýňová semínka.

Pozdní letní salát s mrkví a rajčetem

Rajčatově mrkvový salát
Rajčatově mrkvový salát můžete podávat s čerstvým pečivem nebo grilovaným sýrem.

Suroviny

  • 600 gramů různých odrůd cherry rajčat
  • 2 středně velké mrkve
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červenou chilli paprička
  • 25 gramů dýňových semínek
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce balzamikového octa

Postup

Nakrájejte rajčata, cibuli a chilli papričku. Očistěte mrkev a tence ji nastrouhejte. Všechny tyto suroviny smíchejte ve velké míse a přidejte dýňová semínka. Zalijte olivovým olejem, balzamikem, trochu osolte a opepřete pepřem.

Švestky, mandle, koláč. Výborná kombinace!

Švestky
Švestky třeba před krájením pořádně omýt studenou vodou.

Suroviny

  • jeden balíček předpřipraveného listového těsta
  • 4 polévkové lžíce mletým mandlí
  • 25 gramů loupaných mandlí v celku
  • 800 gramů švestek, rozpůlených a vypeckovaných
  • 3 polévkové lžíce cukru

Postup

Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Na plech umístěte předpřipravené těsto. Posypte mletými mandlemi a švestkami. Následně přidejte cukr a druhé mandle. Pečte v troubě 18 až 20 minut, dokud těsto nebude zlatisté a švestky měkké. Po upečení nechte na 10 minut vychladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Péče o tělo Zdraví

Proč i štíhlé ženy mají celulitidu?

0
Lifestyle Novinky Tipy a inspirace

8 věcí, které stihnete ještě tento rok

0
Novinky Sport Zdraví

Megaformer – fitness metoda, jíž propadl Hollywood

Navigácia

Magazíny