Bez zmrzliny a nanuků si rozpálené dny neumíme ani představit. Osvěží, potěší, ale četli jste si někdy jejich hrozivé složení na obalech? Naučte se spolu s námi vyrábět zdravé a chutné nanuky!
Žádná smetana – jen levný tuk
Vzpomeňte si na to, jak trávíte letní dny. Určitě máte na sobě kraťásky, vršek od plavek a během tropických veder bruslíte vedle vody. Jak spatříte odlehlou hospodu, vždy se potěšíte a kromě úsměvu odcházíte i s nanukem v ruce. Víte ale vůbec, co do sebe dáváte? Mnohé z nanuků, které na vás čekají v mrazicím pultu, vůbec nejsou určeny k denní konzumaci! Patří sem zmrazené krémy – smetanové nebo ty, které obsahují rostlinný tuk. Kromě toho, že jsou fakt kalorickou bombou, jsou pro vaše zdraví i rizikové, protože obsahují příliš mnoho nasycených mastných kyselin. Ano, zvyšují váš cholesterol. Lížete tedy nezdravé tuky a falešnou čokoládu.
Hand made, BIO, raw, NO sugar!
Nalákali jsme vás na tyto trendy slovíčka? Za zdravými nanuky se ale skrývá mnohem víc než jen tyto nálepky. Vy nejlépe víte, co se nachází v nanuku, který si připravujete sami. Nepotřebujete k tomu ani mnoho ingrediencí, vše záleží na vaší chuti. A co je nejdůležitější – na takovou pochoutku nepotřebujete ani zrnko cukru. Rozhodněte se, z jakého ovoce chcete mít nanuk. V úvahu berte i zdravotní stránku: jahody (působí preventivně proti rakovině), borůvky (odhánějí demenci, Alzheimerovu chorobu a zvyšují schopnost učit se), rybíz a maliny nám zase pomáhají bojovat se stresem a s migrénou, atd.
Fantazii se meze nekladou
Jediné, co potřebujete, jsou formičky na nanuky. Můžete kombinovat dva druhy ovoce a vychutnávat si tak mangovo-jahodové nanuky. Sáhnout můžete čistě po jednom ovoci a vzniknou vám kiwi nanuky. Velmi osvěžující jsou i tvarohovo-ovocné nanuky, a když si chcete zamlsat úplně, pohrajte si s jogurtem, například ve variaci jogurtové nanuky s nektarinkami či jogurtové nanuky s malinami a ovesnými vločkami. V různých magazínech najdete různé recepty. Do některých se přidává i cukr. Chcete-li nejen zdravé nanuky, ale i nízkokalorické, cukr vyměňte za med nebo jej vynechejte úplně a oddávejte se kyselému osvěžení.
Na malinovo-rybízové nanuky budeme potřebovat:
- misku černého rybízu
- misku malin
- ½ hrnku kvalitního mléka/bílého jogurtu
- 2 lžičky medu
Rybíz i maliny uložte do jedné misky, ve které je společně rozmixujte. Jsou tam hrudky ze zrníček? Tak je to správně. 🙂 Nyní k nim přilijte ½ hrnku mléka spolu se dvěma čajovými lžičkami medu. Vše spolu opět rozmixujte, rovnoměrně rozlijte do formiček na nanuky a odložte na čtyři hodinky do mrazničky. Pokud nemáte formu na nanuky, zkuste směs nalít do obyčejných plastových kelímků, ale nezapomeňte doprostřed vložit nějakou tyčinku nebo dřívko, za které budete nanuk držet. Z tohoto množství mléka či jogurtu a z menší misky ovoce vám vzniknou zhruba tři nanuky, takže pokud chcete dělat velkou nanukovou párty, množství znásobte.
Při přípravě zdravých nanuků si dejte záležet i na výběru ovoce. Nejvhodnější je to z babiččiny zahrady, ale pokud tuto možnost nemáte, sáhněte po BIO kvalitě v obchodě.