Snažíte se zhubnout, ale nedaří se vám? Snídáte jogurt s cereáliemi, zapijete to ovocným smoothie a na svačinu si dáte proteinovou tyčinku? I takto nenápadně se do našeho těla dostávají nadměrné dávky cukru. Ovoce, které si rozmixujete na šťávu, byste v původním stavu jedli možná i dva dny. Vymačkané ve sklenici ho však dokážeme vypít během pár minut. A to je ještě řeč o přirozeném cukru. S tím nezdravým je to však mnohem složitější.
Množství cukru, které každý den sní průměrný člověk, si ani neumíme představit. A přitom vůbec nemusí jít o čokoládu nebo balíček chutných sušenek. Potravinářský průmysl přidává cukr i do potravin, ve kterých byste to nečekali. Možná si také z dětství vzpomínáte na to, jak vám rodiče dopřáli zákusek jako odměnu. Pravděpodobně už tehdy jste si vybudovali závislost na cukru.
Cukr v číslech
Doporučená denní dávka cukru je v současnosti 6 lžiček denně, tedy přibližně 25 gramů cukru. Člověk však průměrně během jednoho dne přijme i 90 gramů, což doporučenou dávku podstatně převyšuje. Tak například jahodový jogurt obsahuje 27 g cukru, sklenice pomerančového džusu 25 g, oblíbená Tatranka má v sobě 16 g cukru, litr coly přibližně 100 g a jedna lžíce kečupu 4 g. Přijímat více cukru není žádný problém. Ten nastává až tehdy, když ho chceme přijímat méně.
Za vším hledejte genetiku
Naši předkové si ovoce mohli dopřát jen pár měsíců v roce. My ho díky dovozu a supermarketem máme k dispozici kdykoli. Problém však není v ovoci a zelenině, ale v tom, že kromě toho jíme příliš mnoho chemicky zpracovaného cukru. To, že naše těla nedokážou strávit takové množství cukru, je podmíněno geneticky a evoluce v boji s cukrem prohrává. Kdysi bylo sladké raritou a umělý cukr nebyl přidáván do těch nejběžnějších potravin.
Naše těla si umí poradit s glukózou, kterou používá jako přirozený zdroj energie. Když se však do organismu dostane umělá fruktóza, orgány jsou zmatené a trvá jim mnohem déle, dokud tento cukr zpracují. V dávné minulosti se lidé k cukru dostali velmi vzácně a tělo nemělo takový problém ho zpracovat. Dnes organismus přehnaným množstvím cukru šokujeme, protože přijímáme více fruktózy z různých výrobků než té z ovoce a zeleniny. Genetiku v tomto případě prostě neošidíte.
Kde se cukr ukrývá
Mouka, cereálie, všechny dietní výrobky bez cukru, nízkotučné mléčné produkty, omáčky, dresinky a dokonce i v masné výrobky, tam všude můžete cukr najít. Na etiketách cukr vůbec nemusí bít do očí. Může být velmi dobře zamaskovaný za různá nenápadná sladidla a sirupy. Dávejte si pozor zejména na dextrózu, sacharózu, fruktózu a všechny glukózovo-fruktózové sirupy. Řiďte se tím, že když nerozumíte etiketě a při vyslovování složek produktu se vám motá jazyk, nekupuje to. Tato sladidla v sobě skrývají vysoký podíl fruktózy, která zbytečně zatěžuje játra a hromadí tuk.
Život bez cukru
Lidskému organismu prý trvá 8 týdnů, než se z těla dostane veškerý nepotřebný a zdraví škodlivý cukr. Bude vám trvat dva měsíce, než přestanete mít nutkavou potřebu zobnout si něco sladkého. Po tomto psychicky náročném období se však očistíte od všech cukrových jedů a zjistíte, že ta čokoláda vám vlastně ani nechybí. Naučit se žít bez cukru vyžaduje pevnou vůli a hodně sebezapření, ale výsledky stojí za to.
Co vás čeká po „odvykačce“
- Zdravá a pružná pleť bez kruhů pod očima.
- Úbytek na váze a plošší bříško.
- Začnete vnímat jiné chutě, které dosud utlumil cukr.
- Více energie, kterou vám ubíraly rychlé cukry v čokoládě a sušenkách.
- Čistá mysl nezatížená neustálými myšlenkami na sladké.
- Lepší pocit z vlastního stravování a nového životního stylu.