Bezlepkový život – dobrovolně nebo z nutnosti?

Co je to vlastně ten lepek a co to znamená, že má někdo celiakii? To si už nikdy nemůže dát kousek dortu nebo pizzu? Asi každý zareaguje na bezlepkovou dietu stejně. Odmalička jsme zvyklí na babiččiny kynuté koláče, chléb s džemem k snídani, brynzové halušky, sušenky … A pak se objeví strašák jménem celiakie a pohádky je konec. Ale vůbec to tak nemusí být. Nesnášenlivost lepku vám možná změní život, ale určitě ho neukončí.

Někteří lidé se dobrovolně vzdávají toho, co si jiní nemohou dovolit. V 21. století žijí mnozí v přepychu a tento luxus často zasahuje i naše zdraví. Chceme vyzkoušet drahé diety, které vůbec nepotřebujeme. A tento trend se týká i bezlepkové diety. Je však rozdíl mezi nedobrovolným životním stylem a dobrovolnou dietou. Když nemusíte, lepek ze svého jídelníčku určitě nevyřazujte. To radí i odborníci.

Celiakie a pohanka
Život bez lepku může být zpočátku náročný, ale určitě není nezvládnutelný.

Několik faktů na začátek

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém lepek poškozuje střeva a způsobuje lidem různé potíže. Většinu lidí trápí křeče v břiše, bolesti kloubů, ale také únava. Existuje však i alergie na lepek, která se někdy zaměňuje s celiakií. Nejde o totéž onemocnění, ale příznaky mohou být stejné nebo velmi podobné.

Alergie na lepek se většinou projevuje trávicími obtížemi a kožními problémy. Pokud máte pocit, že spadáte do této kategorie, vylučte ze stravy lepek na dva až tři týdny a pozorujte, co to s vámi udělá.

S lepkem či bez něj?

Lepek se některým lidem, laicky řečeno, „lepí“ na žaludek, který to pak nedokáže strávit a způsobuje jim zažívací problémy. Proto mají někteří lidé pocit, že se po povidlové buchtě cítí těžcí a unavení. Organismus u potravin, které neumí docela dobře zpracovat, musí více „zabrat“ a unaví tím celé tělo.

Celiakie a pečivo
Někteří lidé pečivo prostě nedokáží strávit.

Nesnažte se všechen lepek v těstovinách a pečivu nahradit bezlepkovými variantami. V mnoha případech si můžete více uškodit než pomoci. Při výběru bezlepkových výrobků pozorně čtěte etikety. Sice neobsahují lepek, ale jako náhradu za něj používají výrobci více tuku a cukru. Vůbec tedy nemusí platit, že při držení bezlepkové diety zhubnete, právě naopak. Odborníci navíc varují, že pokud vám lepek nezpůsobuje potíže, raději se bezlepkové dietě vyhněte. Můžete si způsobit problémy, kterých se už nezbavíte.

Pokud jste na druhém břehu a lepek vám způsobuje vážné problémy, nezoufejte. Dnes již existuje množství chutných receptů, při kterých na kousek pečiva ani nepomyslíte. Je třeba si jen zvyknout na to, že namísto špaget si dáte rýžové nudle a sušenku ke kávě nahradíte kouskem kvalitní čokolády.

Celiakie a potraviny
Lepek můžete nahradit jinými potravinami – často mnohem zdravějšími.

Zvyk je železná košile

Ze začátku bude tato změna náročná a chuť na pizzu a zákusek vás bude pronásledovat i ve snech, ale všechno je to jen o zvyku. Vašim přátelům a rodině vysvětlete, že to neděláte z rozmaru a mouka vám opravdu škodí. Nejhůře to asi ponesou babičky, které se vyžívají v pečení klasických koláčů – těm jednoduše kupte zásoby bezlepkové mouky. Vy se zásobte oříšky, semínky, zeleninou, ovocem a vyžívejte se v hledání nových receptů, které osvěží váš jídelníček.

Celiakie a zdravá strava
Nové recepty bez lepku osvěží váš jídelníček.

V prvních týdnech však pozorně čtěte etikety všech výrobků. Časem si najdete potraviny, které se vám osvědčí, a v supermarketech strávíte mnohem méně času. Najděte si restaurace, které nabízejí i bezlepkové verze jídel a nebojte se vyrazit si na večeři s přáteli. Bezlepkovou dietu berte jako nový životní styl, který vám do života přinesl výzvu.

Snídaňové palačinky bez lepku

Při bezlepkové dietě si nemusíte odpírat svéámilované jídla, stačí je jen trochu pozměnit. A to platí i pro palačinky. Když máte chuť na sladké snídaně, vyzkoušejte tuto rychlou a jednoduchou banánovou palačinku.

Celiakie a bezlepkové palačinky
Palačinky bez mouky jsou jednoduché a chutné.

Ingredience

  • 1 větší banán
  • 2 vajíčka

Postup

V misce rozmačkejte vidličkou banán, přidejte vajíčka a pořádně promíchejte. Vystřihněte si pečící papír ve velikosti pánve, rozehřejte si ji a položte na ni papír. Nalijte připravenou směs a nechte palačinku propéct na středním plameni. Díky papíru nemusíte použít žádný olej a palačinku ani neotáčíte. Pak jen stáhněte pánev z plamene a nechte palačinku chvíli odpočívat. Posypte oříšky, kokosem, polijte javorovým sirupem a vychutnávejte si krásné ráno bez lepku.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Krása Lifestyle Nezařazené Péče o tělo

Ekologická kosmetika nezatěžuje přírodu ani vaši pleť. Zkuste ji i vy

0
Strava Zdraví

Jak vyrobit zdravou domácí zmrzlinu

0
Lifestyle Novinky Tipy a inspirace

5 gastronomických trendů, které byste rozhodně měli ochutnat