Encyklopedie kávy pro každého milovníka kávy

Káva je každodenním rituálem, kterým začínáme náš den. Na každém rohu nacházíme kavárny, které nabízejí chutný nápoj hned v několika podobách. Na kávu zveme kamarádů či kolegů, nebo si ji jednoduše vychutnáváme v soukromí. Známe však její druhy?

První zmínka o kávě pochází z poloviny 15. století v Jemenu. Později, v 16. století se rozšířila do Střední Evropy a Severní Afriky. První kavárna v Evropě byla založena v Benátkách v roce 1645. Kavárna měla nevídaný úspěch, který vedl k rozmachu kaváren v Evropě. Například takové espresso, jak ho známe dnes, vzniklo na počátku 20 století. Kultura kávy se postupně vyvíjela do takové podoby, jak ji známe dnes.

První evropská kavárna Cafe de Flore
První evropská kavárna Cafe de Flore

Espresso

Malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 gramů kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak kolem 0,9 MPa a teplota vody 80-90 ° C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 sekund. Káva se po delší době přepalů a zanechává v nápoji nepříjemnou pachuť a škodlivé látky.

Ristretto

Připravuje se stejně jako espresso, ve stejném poměru gramáže kávy, ale doba průtoku vody je pouze 18 sekund. Do šálku dostanete asi 15-20 ml kávového extraktu. Čekají na vás tak dva glgy silné kávy a nekonečný požitek z aroma.

Piccolo

Pokud čekáte na podrobný popis, nečekejte. Piccolo neexistuje. Nicméně, u nás se s ním můžete setkat ve více kavárnách, kde pod tímto názvem dostanete malou silnou kávu. Rovněž se můžete s tímto pojmem setkat iv Londýně. Zde však dostanete kávu s mlékem.

Druhy káv
Každá káva je už na pohled odlišná.

Espresso Dopio

Jde o dvojité espresso, tedy 14-15 gramů jemně namleté ​​kávy a 50-70 ml vody. Dopít se připravuje 20-30 sekund. Tento nápoj se nedoporučuje lidem se slabým srdcem.

Espresso Lungo

Jinak označované také jako espresso prodloužené teplou vodou. Mnoho kaváren si s Lung neví rady. Protlačí přes kávu více vody a to je špatně. Hrnek se plní až minutu a káva se přepálí. Dostanete tak vyluhované škodlivé látky s nepříjemnou chutí.

Existují tři způsoby přípravy:

  • v lungo šálku se dávkuje 30-40 ml teplé vody a pak se dopustí espressem,
  • v lungo Salna se připraví espresso a pak se opatrně dopustí 30-40 ml teplé vody,
  • v lungo šálku se připraví espresso a extra se podává teplá voda v konvičce.

Cappuccino

Espresso s bohatou mléčnou pěnou podávané v lungo šálku nebo „čajové“ šálku. V žádném případě se nepodává se skořicí! Správné italské cappuccino tvoří ⅕ espressa, ⅖ našlehaného mléka a ⅖ horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 ° C. Pěna musí být jemná, krémová a bez bublinek. V Itálii mají cappuccino hlavně k snídani.

Flat white

Flat white znamená více kávy a méně mléka. Tato kombinace vytváří silnou a bohatou chuť, která je určena především pro milovníky kávy. Tento nápoj se rozšířil do světa z Austrálie a Nového Zélandu. Tento nápoj se podává v 300 ml šálku. Základem je 21 gramů čerstvě namleté ​​kávové směsi a extrahuje se 15 sekund. Dolévá se teplým mlékem s jemnou pěknou.

Latte macchiato

Esspresso s mléčnou pěnou a teplým mlékem. Macchiato v italštině znamená skvrna neboli doslovně jde o mléko se skvrnou. Poměr jednotlivých surovnín je přibližně ⅓ teplého mléka, ⅓ mléčné pěny a ⅓ „kávové skvrny“.

Latte

Mléčná káva se připravuje z prodlouženého espressa (lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale o mnoho menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velké šálku. Francouzi ji nazývají „caffé au lait“, Australané zas „flat white“. Vždy byste si měli pochutnat na lahodném nápoji, plném mléčné pěny.

Americano

Jde o klasické espresso doplněné horkou vodou v poměru 1: 5, kdy souboj vyhrává voda. Celý objem vody nesmí být protlačování kávu. Protlačena je pouze část, jinak dostanete nápoj, který se nedá pít.

Druhy káv
Různé druhy káv vyžadují různá množství kávy, vody a mléka.

Irská káva

Pod tímto názvem si představujete klasického turka zalitého štamprlíkem alkoholu se šlehačkou? Přesněji byste měli chtít nápoj o objemu 2,4 dcl, který obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a poldeci pravé irské whisky. Vrch zdobí dva centimetry vysoká čerstvě ušlehané smetana.

Turecká káva

Správná turecká káva se připravuje v malé plechové konvičce s dlouhým ouškem. Do ní dáme dvě lžičky na jemno namleté ​​kávy a zalijeme studenou vodou. Nádobu zahříváme dokud kávová směs skoro nepřeteče přes okraj. Na chvíli ji odstavíme a tento proces zopakujeme třikrát.

Vídeňská káva

Jde o espresso lungo bohatě ozdobené neochucenou domácí šlehačkou. Podává se ve sklenici nebo porcelánové šálku.

Frappe

Příjemně studený našlehaný nápoj z kávy. Podává se s ledem, případně mlékem a cukrem.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Krása Móda Novinky Trendy

Hit léta: duha ve vlasech – inspirujte se!

0
Sport Zdraví

10-minutové posilování pro ženy

0
Novinky Strava Zdraví

Bezlepkový život – dobrovolně nebo z nutnosti?

Navigácia

Magazíny