Káva je každodenním rituálem, kterým začínáme náš den. Na každém rohu nacházíme kavárny, které nabízejí chutný nápoj hned v několika podobách. Na kávu zveme kamarádů či kolegů, nebo si ji jednoduše vychutnáváme v soukromí. Známe však její druhy?
První zmínka o kávě pochází z poloviny 15. století v Jemenu. Později, v 16. století se rozšířila do Střední Evropy a Severní Afriky. První kavárna v Evropě byla založena v Benátkách v roce 1645. Kavárna měla nevídaný úspěch, který vedl k rozmachu kaváren v Evropě. Například takové espresso, jak ho známe dnes, vzniklo na počátku 20 století. Kultura kávy se postupně vyvíjela do takové podoby, jak ji známe dnes.
![První evropská kavárna Cafe de Flore](https://chatime.cz/wp-content/uploads/2018/10/Café_de_Flore.jpg)
Espresso
Malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 gramů kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak kolem 0,9 MPa a teplota vody 80-90 ° C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 sekund. Káva se po delší době přepalů a zanechává v nápoji nepříjemnou pachuť a škodlivé látky.
Ristretto
Připravuje se stejně jako espresso, ve stejném poměru gramáže kávy, ale doba průtoku vody je pouze 18 sekund. Do šálku dostanete asi 15-20 ml kávového extraktu. Čekají na vás tak dva glgy silné kávy a nekonečný požitek z aroma.
Piccolo
Pokud čekáte na podrobný popis, nečekejte. Piccolo neexistuje. Nicméně, u nás se s ním můžete setkat ve více kavárnách, kde pod tímto názvem dostanete malou silnou kávu. Rovněž se můžete s tímto pojmem setkat iv Londýně. Zde však dostanete kávu s mlékem.
![Druhy káv](https://chatime.cz/wp-content/uploads/2018/10/kava.jpg)
Espresso Dopio
Jde o dvojité espresso, tedy 14-15 gramů jemně namleté kávy a 50-70 ml vody. Dopít se připravuje 20-30 sekund. Tento nápoj se nedoporučuje lidem se slabým srdcem.
Espresso Lungo
Jinak označované také jako espresso prodloužené teplou vodou. Mnoho kaváren si s Lung neví rady. Protlačí přes kávu více vody a to je špatně. Hrnek se plní až minutu a káva se přepálí. Dostanete tak vyluhované škodlivé látky s nepříjemnou chutí.
Existují tři způsoby přípravy:
- v lungo šálku se dávkuje 30-40 ml teplé vody a pak se dopustí espressem,
- v lungo Salna se připraví espresso a pak se opatrně dopustí 30-40 ml teplé vody,
- v lungo šálku se připraví espresso a extra se podává teplá voda v konvičce.
Cappuccino
Espresso s bohatou mléčnou pěnou podávané v lungo šálku nebo „čajové“ šálku. V žádném případě se nepodává se skořicí! Správné italské cappuccino tvoří ⅕ espressa, ⅖ našlehaného mléka a ⅖ horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 ° C. Pěna musí být jemná, krémová a bez bublinek. V Itálii mají cappuccino hlavně k snídani.
Flat white
Flat white znamená více kávy a méně mléka. Tato kombinace vytváří silnou a bohatou chuť, která je určena především pro milovníky kávy. Tento nápoj se rozšířil do světa z Austrálie a Nového Zélandu. Tento nápoj se podává v 300 ml šálku. Základem je 21 gramů čerstvě namleté kávové směsi a extrahuje se 15 sekund. Dolévá se teplým mlékem s jemnou pěknou.
Latte macchiato
Esspresso s mléčnou pěnou a teplým mlékem. Macchiato v italštině znamená skvrna neboli doslovně jde o mléko se skvrnou. Poměr jednotlivých surovnín je přibližně ⅓ teplého mléka, ⅓ mléčné pěny a ⅓ „kávové skvrny“.
Latte
Mléčná káva se připravuje z prodlouženého espressa (lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale o mnoho menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velké šálku. Francouzi ji nazývají „caffé au lait“, Australané zas „flat white“. Vždy byste si měli pochutnat na lahodném nápoji, plném mléčné pěny.
Americano
Jde o klasické espresso doplněné horkou vodou v poměru 1: 5, kdy souboj vyhrává voda. Celý objem vody nesmí být protlačování kávu. Protlačena je pouze část, jinak dostanete nápoj, který se nedá pít.
![Druhy káv](https://chatime.cz/wp-content/uploads/2018/10/druhy-kav.jpg)
Irská káva
Pod tímto názvem si představujete klasického turka zalitého štamprlíkem alkoholu se šlehačkou? Přesněji byste měli chtít nápoj o objemu 2,4 dcl, který obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a poldeci pravé irské whisky. Vrch zdobí dva centimetry vysoká čerstvě ušlehané smetana.
Turecká káva
Správná turecká káva se připravuje v malé plechové konvičce s dlouhým ouškem. Do ní dáme dvě lžičky na jemno namleté kávy a zalijeme studenou vodou. Nádobu zahříváme dokud kávová směs skoro nepřeteče přes okraj. Na chvíli ji odstavíme a tento proces zopakujeme třikrát.
Vídeňská káva
Jde o espresso lungo bohatě ozdobené neochucenou domácí šlehačkou. Podává se ve sklenici nebo porcelánové šálku.
Frappe
Příjemně studený našlehaný nápoj z kávy. Podává se s ledem, případně mlékem a cukrem.