Máte rádi zajímavé kombinace chutí? Podzim je zcela stvořená na experimentování v kuchyni. Připravili jsme si pro vás pár receptů, které spojují slané a sladké chutě a ještě k tomu jsou i zdravé.
Zapečené flíčky s dýní
Potřebujeme
- 200 g celozrnných flíčků
- 300 g zelí
- 300 g oranžové dýně
- 100 g mozzarelly
- 130 ml zakysané smetany
- 60 g uzeného sýra
- 1 cibuli
- sůl
- pepř
- petrželku
- salát
- olej
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené zelí, osolíme a na mírném ohni dusíme 5 minut. Do pánve pak přidáme na kostičky nakrájenou dýni, okořeníme pepřem a dusíme pár minut. Těstoviny uvaříme ve vodě, scedíme a pokapeme olejem. Přidáme nasekanou petrželku a vysypeme je do pánve se zeleninou. Mozzarellu nakrájíme na kousky, smícháme se zakysanou smetanou a nahrubo nastrouhaným sýrem a osolíme. Zapékací mísu potřeme olejem a rozložíme do ní podušenou zeleninu s těstovinami. Zalijeme smetanou smíchanou se sýrem, pokapeme olejem, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme. Pečeme při 180 ° C asi 25 minut.
Hruškové těstoviny s ořechy
Potřebujeme
- 150 g celozrnných těstovin
- 2 hrušky
- 1 jablko
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml březového nebo agáve sirupu
- 1 lžíci limetkové šťávy
- 2 hřebíčky
- 50 g ořechů
- 60 g sýru niva
- 1 lžíci medu
- olej
- špetku mleté skořice
- lístky máty
Postup
Těstoviny uvaříme ve vodě, scedíme, pokapeme olejem a odložíme na teplé místo. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme jadérka. Do hrnce nalijeme víno, sirup a limetkovou šťávu. Přidáme hřebíček, skořici a hrušky. Smícháme a vaříme na mírném ohni 5 minut. Hrušky vyjmeme a necháme vychladnout. Jablko i se slupkou omyjeme a nakrájíme. Na na talíř uložíme těstoviny, hrušky s nakrájeným jablkem a pokapeme medem. Posypeme sýrem Niva, sekanými ořechy a na ozdobení použijeme lístky máty.